Thursday, September 3, 2009

_ seek "serenity" only from HIM_
Muaz bin Jabal R.A terpegun mendengar sabda Baginda Sallahu 'Alihi Wasallam :


"Tidak sesekali ahli syurga akan merasa kesal melainkan (tatkala mereka teringat) pada saat2 dalam kehidupan dunia mereka yang berlalu tanpa berzikir kepada Allah!"


Ya...hari ini Rasululah bercerita perihal ahli jannah kepada sahabat2 baginda yang hadir. Khabar gembira dan ganjaran penuh makna buat yang yakin pada janji-Nya.


Aishah R.H.A dan Abu Hurairah R.A juga terkesan sama dengan perkhabaran ini.


Daripada apa yang saya faham...betapa besarnya fadilat zikrullah sehinggakan ahli2 syurga yang sudah bersenang-lenang di dalam syurga tanpa perlu merasa takut dan bimbang tentang azab Allah kerana mereka sudah tentulah terselamat daripadanya, tetapi masih tetap merasa sangat2 rugi tatakala memikirkan ada antara saat2 dalam hari mereka, di mana mereka lalai daripada mengingati Allah.


Jauhnya jika hendak dibandingkan dengan diri kita...


~ zikrullah pencetus ketenangan ~


Allah adalah pemilik ketenangan dan hanya dialah satu2nya pemilik ketenangan...tetapi Maha Pemurahnya Allah sehingga ketenangan itu dipinjamkan kepada kita...kepada yang berusaha bersungguh2 mencarinya. Bukankah Allah telah berjanji...


"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu, tenang tenteramlah hati manusia. " (ar-Ra'ad : 28)


Allah dah janji kat kita...kalau banyak2 igt Allah...insya-Allah, allah akan bagi ketenangan yang memang kita perlu sangat2. Janji allah itu pasti...yang penting sekarang kita berusaha dan terus mengejar hasanah yang telah Allah janjikan supaya kita tidak merasa kesal di kemudian hari...na'uzubillah.Kalau kita rasa kita boleh dapat ketenangan daripada yang lain selain Allah (daripada ibu ayah, adik-beradik atau sahabat2 ke contohnya...) kita kene ingat yang sebenarnya itulah tanda Allah sayangkan kita dan pinjamkan kat kita sedikit ketenangan dari-Nya melalui perantaraan makhluk. Apa yang kita perlu buat adalah sayangilah insan2 yang telah memberikan kita ketenangan itu sebelum Allah ambil dia semula...dan jika allah dah ambil pun, ketahuilah bahawa Dia-lah pemilik ketenangan yang mutlak, maka kembalilah kepada-Nya untuk ketenangan yang hakiki. Waallahu a'lam.


p/s : Tazkirah ni saya dapat beberapa hari lepas...saje nak kongsi dan semoga memberi manfaat kepada semua lebih2 lagi buat yang menulis ni. :-) Sempat sebut satu je kelebihan zikrullah...insya-Allah, akan sambung lain kali ;-)

No comments: